Viorel Hrebenciuc, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor. Fiul său, pedeapsă cu suspendare

Viorel Hrebenciuc, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor. Fiul său, pedeapsă cu suspendare
Publicat: 09/05/2018, 14:10

Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat, miercuri, de către Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracțiunea de complicitate la trafic de influență. Instanța supremă a decis, totodată, să îl achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional, să schimbe încadrarea juridică la acesta din spălare de bani în instigare la spălare de bani și, totodată, să-l achite pentru infracțiunea de instogare la spălare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență, spălare a banilor.

Judecător Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani și luni pentru trafic de influență, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influență, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani și 6 luni de închisoare, tot pentru cumpărare de influență.

În același dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influență.

Fostul șef Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost achitat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

Și Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel au fost achitați.

Decizia instanței supreme nu este definitivă.

La ultimul termen în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, procurorii DNA au cerut pentru toți inculpații pedepse privative de libertate orientate spre maximum.

În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimiși în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, Tudor Chiuariu și alte 13 persoane. Astfel, au fost judecați Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, fostul șef Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

Procurorii susțin că, în 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, să pronunțe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Strudza a unei suprafețe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu și Viorel Hrebenciuc a constituit și coordonat un grup pentru a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit.

Pentru a pune în aplicare decizia instanței, obținută fraudulos, Sturdza și Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga și Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceștia ar fi promis că vor determina funcționarii de la Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău și ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.

Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, să comită infracțiunea de trafic de influență.

Anchetatorii susțin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier.

Prețul tranzacției a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piață, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, a arătat DNA.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu și Ioan Adam, cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța